• SÄG JA TILL SVARTA JOBB
  • SÄG JA TILL SVARTA JOBB
  • SÄG JA TILL SVARTA JOBB
  • SÄG JA TILL SVARTA JOBB

Nyheter

Sotarpirater

21 december, 2021

Just nu får vi många samtal från äldre fastighetsägare runt Kristdala som blir uppringda av någon som säger att det är dags för “brandskyddskontroll”, dags för “brandskyddsinspektion av spisfläkten” och liknande. Den som ringer vill komma samma dag och har enligt uppgift en ganska aggressiv framtoning.
Vi vill därför påminna om att det INTE finns någon lag som kräver att vi eller någon annan sotare/hantverkare rengör fläkten i din villa inom något särskilt intervall. Denna lag finns enbart för eldstäder. Du bör inte ta emot någon på kort varsel, om du vill ha din fläkt rengjord – kontrollera då först priser och boka sedan själv tid med den entreprenör du vill anlita. Det är inte så bråttom!
Det är INTE heller tillåtet för någon annan än kommunens kontrakterade sotningsfirma att utföra brandskyddskontroller. Om någon annan än OskarshamnsSotarna gör en brandskyddskontroll inom Oskarshamns kommun så är den inte giltig utan vi behöver ändå göra den lagstadgade kontrollen enligt uppdrag av kommunen.

Med önskan om en God Jul och ett Gott nytt År
Claes Jönsson, Skorstensfejarmästare

Avisering via sms eller e-post

29 maj, 2020

Nu kan du få din sotningsavisering på e-post! Och/eller en påminnelse om din tid via sms.
Ring kontoret, eller maila kundservice@oskarshamnssotarna.se så registrerar vi enligt dina önskemål.

Med anledning av Covid -19

18 mars, 2020

I avvaktan på annan information, och i den mån vår personal är frisk, sotar vi som vanligt.
Vi är tacksamma om du som kund håller ett ordentligt avstånd till sotaren vid vårt besök. Kanske ta en promenad eller stanna i ett annat rum. Om du har frågor till sotaren, ta dem gärna per telefon.

Sotning är en viktig del i samhällets förebyggande arbete mot brand, och vi gör vad vi kan för att leverera den tjänst vi utlovat.
Vårt företag har fastställda rutiner för att minska smittspridning. Som exempel använder sig våra sotare av skyddsutrustning i form av ansiktsmask, heltäckande kläder och skyddshandskar.  Självklart stannar vår personal hemma vid tecken på symptom.

Vi följer de anvisningar och beslut som ges av expertmyndigheter och av Sveriges regering. Dessa kan förändras på kort varsel, vilket innebär att våra rutiner kan komma att ändras fram till dess att vi besöker er. Våra rutiner kommer dock alltid att syfta till att minimera risken för smittspridning.

Ta hand om varandra!

MSB ger inte företag i uppdrag att sälja brandskyddsprodukter eller andra tjänster (länkad nyhet)

11 december, 2019

MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap förtydligar:
“Det händer att privatpersoner blir uppringda av företag som vill sälja brandskyddsprodukter, där den som ringer säger att det sker på uppdrag av MSB. Det stämmer inte. Utöver att du ska ha minst en brandvarnare hemma rekommenderar vi att det finns pulversläckare och brandfilt i alla bostäder. Men vi säljer inte produkterna. MSB har inte gett, eller ger, något företag i uppdrag att sälja brandskyddsprodukter.

MSB ger heller inte i uppdrag åt något företag att göra någon form av besök, tillsyn eller liknande.
Det är endast kommunen (räddningstjänsten) som har rätt att genomföra tillsyn av brandskyddet, eller av kommunen utsedd kontrollant när det gäller brandskyddskontroll av eldstäder (sotaren). ”

Läs mer här

 

ROT-avdrag

2 december, 2019

Viktig påminnelse för dig som har fått arbete utfört vilket berättigar till ROT-avdrag: Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration för 2019!
Om du betalar efter årsskiftet kommer arbetet med på din deklaration för 2020, det är alltså inte när arbetet är utfört som styr, utan när betalningen av din faktura inkommit.

112-appen

Trygghet i en liten app! Med 112-appen kan du få snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Om du ringer 112 via appen skickas din position automatiskt till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att komma fram till rätt plats. Om du inte redan laddat ner appen så gör det nu!

Ventilationsrengöring

Javisst! Vi rengör fortfarande spisfläktar!
Med jämna mellanrum får vi många samtal från kunder vilka blivit uppringda av företag som erbjuder sig att rengöra deras spisfläkt “eftersom sotaren inte gör det längre”.
Sanningen i detta är att före 2004 var rengöring av spisfläktar med tillhörande imkanal lagstadgad och utfördes av sotaren. Efter 2004 har varje fastighetsägare själv ansvar för att kanal och fläkt hålls ren, och för detta är man fortfarande väldigt välkommen att anlita oss. Eller gör man det själv. Eller anlitar man någon annan.
OskarshamnsSotarna har lång erfarenhet, anpassade verktyg, miljövänliga kemikalier och bra priser.
Vi kan rengöra alla ventilationssystem i huset och även justera in luftflöden så du får rätt mängd luft i de olika rummen.
För den som önskar erbjuder vi servicen att avisera om rengöring vart 3e eller 6e år, vi håller koll på när det är dags – precis som med dina eldstäder.
Vid rensning av ventilation får man också nyttja ROT-avdrag.

Ventilationsrensning

2 december, 2015

Just nu rensar vi spisfläktar och ventilation i Oskarshamns innerstad.
Spisfläktsrensning är inte längre lagstadgat, därför erbjuder vi bara tider till kunder som bett oss återkomma.
Har vi missat dig? Ring eller maila oss!
Har du fått en tid som du inte vill ha? Vi är tacksamma om du kan höra av dig så någon annan kan erbjudas tiden. Avbokning är givetvis kostnadsfritt

Brandvarnardagen 1 december

1 december, 2015

40 0000 av brandvarnarna i svenska hem fungerar inte!
Nästan alla bostäder i Sverige har brandvarnare, men i var tionde fall fungerar den inte. Att inte ha en fungerande brandvarnare är särskilt allvarligt i december och januari, de månader då flest bränder inträffar. Kontrollera dina brandvarnare nu idag!
OskarshamnsSotarna säljer och monterar brandvarnare med 10 års garanti på både batteri och brandvarnare. Ring oss så kommer vi och monterar.
Länk till MSBs artikel här.